19.09.2018
Φυλή, Παλλήνη, Ασπρόπυργος αποκτούν φυσικό αέριο έως το 2022
Με εξαιρετικά φειδωλούς ρυθμούς θα συνεχιστεί η ανάπτυξη του δικτύου του φυσικού αερίου στην Αττική, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε για το επενδυτικό της πρόγραμμα η ΕΔΑ Αττικής σε ημερίδα της ΡΑΕ για την αγορά στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην επόμενη πενταετία, η ΕΔΑ προβλέπεται να διαθέσει 20,106 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις, εκ των οποίων τα 8,9 εκατ. θα αφορούν σε έργα δικτύου: 6,469 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε τεχνικά έργα του δικτύου Χαμηλής και Μέσης Πίεσης και μόλις 2,506 εκατ. ευρώ σε έργα ανάπτυξης δικτύου.
Στον αντίποδα μέχρι το 2022 το βάρος της ΕΔΑ Αττικής θα πέσει στις νέες παροχές και τους μετρητές (συνολικά στην 5ετία θα διατεθούν 11,131 εκ. ευρώ).
Σε ό,τι αφορά τα έργα ανάπτυξης δικτύου, σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο που παρουσιάστηκε μέχρι το 2022 προβλέπεται να κατασκευαστεί δίκτυο 35,5 χιλιομέτρων (7,1 χιλιόμετρα το χρόνο κατά μέσο όρο).
Τα 35,5 χιλιόμετρα θα αφορούν σε επεκτάσεις εντός των δήμων, όπου ήδη υπάρχει φυσικό αέριο δηλαδή η έμφαση δίνεται στην πύκνωση του δικτύου και όχι στην επέκτασή του σε νέες περιοχές. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΕΔΑ Αττικής, η ανάπτυξη του δικτύου της χαμηλής πίεσης γίνεται με 6 κριτήρια: την πυκνότητα της δυνητικής κατανάλωσης, το βαθμό κάλυψης του δικτύου σήμερα, το βαθμό διείσδυσης στις περιοχές που υπάρχει δίκτυο, τη μέση κατανάλωση αερίου στο υφιστάμενο δίκτυο από ιστορικά στοιχεία, οικονομοτεχνικά κριτήρια που σχετίζονται με απαιτούμενα νέα έργα υποστήριξης και την εκδήλωση ενδιαφέροντος για σύνδεση με το δίκτυο διανομής από δυνητικούς καταναλωτές εκτός δικτύου.
Εξαίρεση αποτελούν τρεις νέες περιοχές όπου προβλέπεται να ξεκινήσει να κατασκευάζεται δίκτυο στο επόμενο διάστημα:
Στο δήμο Φυλής, προβλέπεται να κατασκευαστεί δίκτυο 1,5 χλμ μέσης πίεσης και 5 χλμ χαμηλής πίεσης στα Άνω Λιόσια, με σχεδιασμό για ακόμη 5 χλμ δικτύου ΧΠ στη Ζωφριά και το Ζεφύρι.
Στο δήμο Παλλήνης θα κατασκευαστούν 10 χλμ δικτύου χαμηλής πίεσης και θα συνδεθούν το κολυμβητήριο, τα δημοτικά κτίρια και τα σχολικά κτίρια. Το δίκτυο θα αναπτυχθεί στο κέντρο της Παλλήνης και στο κέντρο του Γέρακα.
Και στον Ασπρόπυργο θα κατασκευαστεί δίκτυο 7 χιλιομέτρων μέσης πίεσης για να συνδεθεί το εργοστάσιο της Παπαστράτος Philip Morris.
Σε ό,τι αφορά τις υφιστάμενες περιοχές το πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου ανά έτος προβλέπει να γίνουν έργα στις εξής περιοχές:
• 2018
5,1 χιλιόμετρα δίκτυο σε Αθήνα, Βριλήσσια, Βύρωνα, Γλυφάδα, Κηφισιά, Μελίσσια, Πεύκη, Χαλάνδρι
2,268 χιλιόμετρα σε Αγία Παρασκευή, Μαρούσι, Ν. Φιλαδέλφεια, Ν. Ψυχικό
1,8 χλμ σε Άλιμο, Γαλάτσι, Ζωγράφου, Ηράκλειο, Περιστέρι, Φυλή
• 2019
2,96 χλμ σε Αθήνα, Ελληνικό - Αργυρούπολη, Κηφισιά, Πειραιά, Χαλάνδρι
1,776 χλμ σε Βύρωνα, Δάφνη - Υμηττό, Ζωγράφου, Μοσχάτο, Ν. Φιλαδέλφεια
1,716 χλμ σε Αγ. Βαρβάρα, Αγ. Παρασκευή, Αγ. Ιωάννης Ρέντης - Νίκαια, Άλιμος, Βούλα, Βριλήσσια, Γαλάτσι, Γλυφάδα, Καισαριανή, Κορυδαλλός, Ν. Ιωνία, Περιστέρι, Πετρούπολη
• 2020
3,843 χλμ σε Αθήνα, Αγ. Παρασκευή, Άλιμο, Βύρωνα, Ζωγράφου
2,306 χλμ σε Βριλήσσια, Κηφισιά, Μαρούσι, Πεντέλη, Πετρούπολη
1,153 χλμ σε Αγ. Δημήτριο, Αιγάλεω, Γαλάτσι, Γλυφάδα, Ηράκλειο, Καισαριανή,, Κερατσίνι - Δραπετσώνα, Κορυδαλλό, Πειραιά, Περιστέρι
• 2021
3,320 χλμ σε Αθήνα, Βριλήσσια, Γλυφάδα, Ίλιον, Πειραιά
1,475 λχμ σε . Παρασκευή, Ηλιούπολη, Καλλιθέα, Μαρούσι, Ψυχικό
996 μ. σε Αγ. Αναργύρους, Αγ. Δημήτριο, Άλιμο, Ηράκλειο, Καισαριανή, Κορυδαλλό, Ν. Ιωνία, Π. Φάληρο , Πεντέλη, Περιστέρι, Χαϊδάρι
• 2022
3,022 χλμ σε Αθήνα, Βριλήσσια, Γλυφάδα, Ίλιον, Πειραιά
1,743 χλμ σε Αγ. Παρασκευή, Ηλιούπολη, Καλλιθέα, Μαρούσι, Ψυχικό
1,177 χλμ σε Αγ. Αναργύρους, Αγ. Δημήτριο, Άλιμο, Ηράκλειο, Καισαριανή, Κορυδαλλό, Ν. Ιωνία, Π. Φάληρο, Πεντέλη, Περιστέρι, Χαϊδάρι
πηγή : capital.gr